Burgery w świątecznym wydaniu — jak przygotować sezonową kanapkę?Święta tuż-tuż, a szał na sezonowe przepisy trwa w najlepsze! Jeśli i Ty chcesz urozmaicić swoją kuchnię o oryginalne dania, z którymi poczujesz magię Bożego Narodzenia, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Podpowiemy Ci, gdzie możesz spróbować pysznych, sezonowych burgerów lub jak przyrządzić je samemu. Dowiesz się również, w jaki sposób je serwować, by Twoi bliscy lub znajomi docenili kompozycję smaków i jeszcze długo wspominali wspólny posiłek.

Gdzie można spróbować burgerów w wersji świątecznej?

Burgery w wersji świątecznej to kanapki wzbogacone o sezonowe składniki, takie jak konfitury czy przyprawy korzenne. Często są to również bardzo sycące, rozgrzewające posiłki, idealne na długie i chłodne zimowe wieczory. Dań w tym wydaniu najlepiej szukać w ofertach burgerowni i lokali streetfoodowych słynących z bogatej oferty i regularnie pojawiających się nowych, sezonowych propozycji.

Jednymi z miejsc, w których można spróbować takich burgerów, są lokale oraz food trucki sieci Pasibus. Ta marka streetfoodowa słynie z cyklicznie pojawiających się wyjątkowych promocji, do których zaliczyć można na przykład tzw. burgery miesiąca — kanapki, przygotowywane na bazie sezonowych składników. W okresie świątecznym spróbujesz tu na przykład burgera „Kevin”, wypełnionego soczystym kotletem, roszponką, serem cheddar, boczkiem, a także licznymi składnikami wpisującymi się w kulinarny charakter tej pory roku — konfiturą z czarnej porzeczki, masłem orzechowym oraz ciastkiem korzennym. Zajrzyj do Pasibusa i sprawdź, jak smakują najlepsze burgery Katowice!

Jak przygotować sezonowego burgera?

Planując upichcenie pysznych, świątecznych burgerów, dobrze przemyśl kompozycję składników. Jeśli preferujesz klasyczne smaki, nietypowe dodatki możesz zastąpić większą ilością rozgrzewającego sera. Miłośnicy tego składnika mogą zdecydować się na przykład na przyrządzenie kanapek w stylu „cheese lava” — obficie polanych topionym żółtym serem. W sezonowych burgerach znakomicie spisze się chrupiący bekon, panierowany kotlet serowy czy grillowane warzywa.

Jeśli pragniesz czegoś więcej i chcesz wzbogacić kanapkę o bardziej oryginalne składniki, postaw na dodatki i przyprawy kojarzące się z klimatem świątecznej kuchni. Mogą to być na przykład dżemy, konfitury czy inne rodzaje przetworów owocowych. Dobrze sprawdzą się tu również składniki doprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami, a także wędzone sery, jajko na twardo czy karmelizowana czerwona cebula.

Z czym serwować świąteczne burgery?

Świąteczne burgery mogą być serwowane z bogatą gamą dodatków. Pasują do nich nie tylko klasyczne frytki, lecz również te wykonane z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Łącząc kanapkę z dodatkiem w postaci panierowanych kulek serowych, możesz uczynić obiad jeszcze bardziej sycącym. Na większy głód można wzbogacić burgera o kilka kawałków soczystego, panierowanego kurczaka. Do picia możesz wybrać orzeźwiający gazowany napój lub wręcz przeciwnie — ciepłą herbatę, najlepiej z dodatkiem korzennych przypraw.